Da, a fost o şedinţă foto cu emoţii, dar mişto. Cu respiraţia tăiată odată ce Florin ne-a pus aparatul in braţe şi ne-a zis “Azi sunteţi de capul vostru.” Cu focalizarea rătăcită pe undeva, prin spatele nostru, ne-am pus în locul fotografului, spre divertismentul acestuia.

Înainte să intrăm niţel în lumea formală, cu papionul self-tied, facem o scurtă, dar utilă trecere prin lejeritatea papioanelor ready-tied.

Puţină istorie

Se spune că mercenarii croaţi, în timpul războiului franco-prusac, purtau un fel de eşarfe în jurul gâtului. Asta pentru a ţine apropiate marginile de sus ale cămăşii, actualul guler. Nu a durat mult, iar modelul a fost introdus în cercurile înaltei societăţi din Franţa, sub numele de cravat. Apoi un designer cu viziune a promovat acest tip de eşarfă, iar secolele 18 şi 19 au reprezentat un boom pentru ‘’chestia’’ legată în jurul gâtului, devenită ulterior papion. Actualele one size fits all au apărut ulterior, pentru a îmbunătăţi linia de producţie şi pentru a creşte profiturile.

De obicei, asociem papionul cu diferite profesii şi funcţii: profesori universitari, arhitecţi sau compozitori şi dirijori de muzică clasică.

Ce purtăm?

Lejeritate şi papioane colorate. E timpul să uităm de atitudinea rigidă, asociată de obicei cu ţinutele formale, asta pentru că ştii şi tu că cea mai bună haină este cea în care te simţi confortabil.

Despre reguli, sfaturi şi ponturi


-se spune că există două tipuri de bărbaţi în lume: cei care poartă papion şi o fac cum trebuie şi cei care nu poartă papion. Însă este decizia ta în care categorie vrei să fii;

- un papion colorat e altă mâncare de peşte şi dă viaţă unei ţinute, dar fii tu, aşa cum eşti, indiferent de ţinuta pe care o ai;

-papionul este la origini un reprezentant de seamă al eleganţei masculine, regăsit în dresscode-ul ţinutelor black şi white tie. Asta nu înseamnă că nu poate fi folosit şi altfel, colorat şi dezinvolt;

-papioanele sunt formale şi casual. Oricât de extravaganţi suntem şi noi uneori, îţi recomandăm să ţii cont de papion şi să-l pui la ţinuta potrivită, formal cu formal, casual la ţinută casual;

- da, îţi trebuie o oarecare fineţe ca să porţi un papion şi ne referim la atitudine şi abia apoi la haine;

-cele mai multe papioane au dimensiunea de 6,4 cm sau de 3,8 cm, adică 2,5 inch şi 1,5 inch;

- aşadar, dacă ai gâtul mai subţire, alege un papion mai îngust;

Cum asortezi papionul?

Ştii deja asta, ori mergi pe culoare şi pe impact vizual, ori alegi o nuanţă care se găseşte şi pe pantaloni, batistă de buzunar sau pe sacou. Iar dacă vrei să te exprimi altfel decât majoritatea, asortează papionul cu şosetele sau cu o culoare secundară din ţinută: dacă sacoul este gri cu dungi fine corai, ia-ţi un papion corai.

Inspiraţie multă şi papioane colorate!