Astăzi vorbim despre pantofi, una dintre piesele noastre favorite. Pantofii reprezintă un articol vestimentar care încheie ţinuta în partea inferioară, aşadar au un mare impact atunci când cineva te “măsoară” din cap până în picioare. Pot transforma o ţinută obişnuită într-una extraordinară, cu personalitate.

Tipuri de pantofi bărbăteşti:

Pantofii Oxford - formali, tradiţionali, foarte  permisivi în combinaţiile vestimentare. Modelul clasic de pantofi Oxford este negru, făcut “dintr-o bucată” şi se recunoaşte uşor datorită ochiurilor de şireturi foarte apropiate, în partea superioară. Astăzi, accepţiunea acestui model de pantofi s-a extins, fiind disponibili într-o gamă variată de nuanţe. Modelul a “plecat” din Irlanda şi Scoţia, în jurul anilor 1800. În Franţa, sunt cunoscuţi drept pantofii Richelieu.

În limba engleză, modelele decorate se numesc brogue şi variază de la găuri fine, aplicate la marginea bombeului (quarter brogue) până la modele “găurite” pe toată suprafaţa pantofilor (full brogue – 1). Atât brogue cât şi modelul Captoe reprezintă subdiviziuni ale pantofilor clasici Oxford (Captoe – 2).

 

 

Pantofii Derby - au mai multe denumiri – Gibson sau Blucher (nume preluat de la unul dintre generalii prusaci care l-a înfruntat pe Napoleon). Pantofii Derby sunt consideraţi mai puţin formali decât modelul Oxford şi se recunosc (în unele cazuri) datorită distanţei mari dintre găurile pentru şireturi şi coaserea căputei pe deasupra lateralelor.

 

 

 

 

 

 

Pantofii Loafers: recunoaşterea nu se bazează pe poziţionarea şiretului, pentru ca aceşti pantofi nu au. Mocasinii au fost purtaţi de către văcari, care îi foloseau ca încălţări comode şi practice, uşor de pus în picior şi de scos. Loafers sunt consideraţi pantofi casual, chiar dacă “au cochetat” la un moment dat şi cu varianta unei asortări la o ţinută formală.


 

Pantofii Monk: cu cataramă. Sunt consideraţi mai puţin eleganţi decât Oxford. Numele defineşte provenienţa: o încălţăminte practică, pentru călugării care purtau pantofi simpli şi durabili, prinzându-se lejer cu ajutorul unei catarame.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pantofii de gală: sau Opera Pumps. Aceşti pantofi, fără şiret, nu au suferit modificări de-a lungul celor aproape 220 de ani de existenţă. Cum se recunosc: exteriorul lucios şi căptuşeală interioară. La un moment dat, erau consideraţi încălţăminte de interior, iar elementul specific era catarama din argint.

Beau Brummell, fondatorul curentului „dandy“, a introdus funda din catifea în locul cataramei din argint.

 

 

 

 

 

Istorie

Astăzi, cumpărătorul are la dispoziţie o gamă variată de pantofi: cu platformă, cu toc din lemn, mocasini sau ghete. Vechimea acestor tipuri de pantofi? Aproximativ 500 de ani. De la apariţia pantofilor şi până astăzi, stilul acestora a fost dictat de clasa superioară şi astfel se făceau distincţiile dintre diferitele ranguri şi clase sociale.

Tocurile la pantofi au apărut în Orientul Mijlociu, ca o necesitate, pentru a proteja picioarele celor care îi purtau, de nisipul fierbinte. Ulterior, în rândul bărbaţilor, tocurile au fost adoptate de către mai marii acelor vremuri, ca semn al distincţiei şi puterii sociale (se consideră că cei care purtau tocuri călătoreau numai cu caleaşca, aşadar aveau un statut social înalt).

O lungă perioadă de timp, pantofii din întreaga lume au fost identici, ca formă, pentru ambele picioare. Ulterior s-a venit cu ideea de a fabrica ceea ce numim astăzi „pantoful pentru piciorul stâng, respectiv pentru dreptul”.

Cel mai vechi articol din lume, care îmbrăca şi proteja piciorul, a fost fabricat în urma cu aproximativ 8000 de ani şi a fost găsit într-o peşteră din Missouri, Statele Unite.


Ponturi care ne-au ajutat de-a lungul timpului:

-cel mai important aspect la un pantof: să fie comod şi sănătos, să nu îţi facă bătături sau să îţi afecteze mersul;

-încearcă să alegi raţional, gândeşte-te cu ce ocazie vei purta acei pantofi: ţinută casual sau ţinută formală;

-lasă perechea de pantofi mai veche şi uzată pentru serile în care ieşi cu prietenii. Nu se recomandă la o întâlnire de afaceri sau un eveniment formal;

-evită şosetele sintetice şi poartă-le doar pe cele care sunt făcute din bumbac 100%, pentru confortul tău şi pentru a nu transpira în pantofi;

-nu recomandăm şosetele albe, excepţie fac orele de sport;

-în ceea ce priveşte culoarea, pentru un costum gri sau bleumarin, alegerea ar trebui să fie către pantofi de alte culori decât negru. La costumul negru, se recomandă pantofii de aceeaşi culoare;

-talpa pantofilor formali este fabricată din piele. Pe de altă parte, un amestec al tălpii din cauciuc cu piele este considerat mai puţin formal, însă mai rezistent şi mai adecvat în condiţii de umiditate. Recomandăm ca pantofii să aibă interiorul, exteriorul şi talpa din piele;

-pentru ghete, se recomandă talpa din cauciuc, pentru a nu avea probleme pe zăpadă/gheaţă;

-cu cât te ocupi mai mult de pantofi şi îi îngrijeşti, cu atât vor arăta mai bine şi îi vei putea folosi mai mult timp;

-se recomandă ca pantoful să fie purtat aproximativ 2-4 ore în prima săptămână, până se “lasă”. Este recomandat să ai mai multe perechi de pantofi pentru a “parca” perechea purtată, cel puţin o zi. Se recomandă ca în sezonul rece să se hidratezeze mai mult pantofii, pentru că pielea se usucă din cauza temperaturilor scăzute;

-se recomandă folosirea spray-urilor pentru pantofi (atât cel care ajută pantofii să ia forma piciorului într-un timp mai scurt), cât şi a celui care elimină mirosurile neplăcute;

-recomandăm şanurile din lemn în detrimentul celor din plastic, pentru că lemnul absoarbe transpiraţia;

-din experienţa noastră, preţul unui pantof de calitate porneşte de la 350-400 de lei în sus. Sunt şi excepţii, fără îndoială, însă găseşti destul de rar calitate şi aspect cu personalitate la un pantof de 100-200 de lei;

-când doriţi să cumpăraţi o pereche de pantofi, se recomandă probarea lor dimineaţa sau în timpul zilei, întrucât seara piciorul este umflat;

-exact cum vinul sau o ţigară de foi au o cultură, la fel are şi pantoful. Marii producători au dus pantofii, întreţinerea şi fabricarea acestora la rangul de artă. Mai importantă decât alegerea pantofului este întreţinerea sa, căci un pantof îngrijit şi comod va avea întotdeauna câştig de cauză în faţa unuia care arată bine şi atât;

-se recomandă ca forma pantofilor să aibă o linie naturală, nu ascuţiţi, pătraţi sau bombaţi;

-culoarea aduce, în mod categoric, un plus de personalitate. Se recomandă culoarea neagră a pantofilor doar la costumele negre şi la ţinutele Black Tie, mai rar la ţinute casual. Noi optăm pentru nuanţe de maro, gri, bej, verde închis şi piele întoarsă cu aceleaşi culori;

Vom reveni în articolele viitoare cu mai multe detalii despre pantofi şi despre îngrijirea acestora.

 

Cum ne alegem pantofii?

Iniţial, ne atrage culoarea şi perspectiva modelului. Ne uităm atent la formă ( nici foarte ascuţiti, nici foarte drepţi/pătraţi sau bombaţi). Urmează apoi compoziţia, piele 100 %, atât în exterior, cât şi în interior. Mulţi pantofi au piele în interior doar pe o suprafaţă mică, pe partea vizibilă, de aceea recomandăm să vă uitaţi atent pe etichetă sau să vedeţi dacă interiorul este din piele în totalitate. Ne uităm la cusături, să pară de calitate şi să fie cât mai fine. Dacă au urme lăsate din cauza probării excesive (cerem o altă pereche, acelaşi model). Apoi probăm ambii pantofi – cu şosetele adecvate – şi facem câţiva paşi. Dacă pantofii strâng în lateral, este în regulă, pentru că de cele mai multe ori se lasă.

 

Ce purtăm noi?

Alex Moise are o pereche de pantofi Oxford full Brogue. Culoarea este maro, mai închis în partea inferioară şi mai deschis în partea superioară. Din cauza formei pantofilor (puţin bombaţi) şi a tălpii din cauciuc aceştia sunt catalogaţi drept casual şi nu pot fi introduşi la o ţinută formală.

 

Alex Iordache poartă o pereche de Oxford full Brogue. Datorită faptului că sunt maro închis şi au o culoare unitară, solidă şi talpa din piele, pot fi folosiţi şi la un eveniment formal.

 

Alex Drăgan poartă o pereche de pantofi Oxford full brogue, de culoare maro în degrade. Pot fi folosiţi şi la evenimente formale, datorită formei mai futuriste, însă adecvată (comparativ cu cei ai lui Alex Moise).

 

Un articol clasic: cu  toate că încurajăm purtarea pantofilor de culoare gri, maro sau bleumarin, pantofii negri nu trebuie să lipsească din nicio garderobă. Ţinând cont de posibilităţile de asortare şi de istoria pantofilor, o pereche Oxford, culoarea negră, reprezintă o piesă clasică. Pot fi asortaţi atât la costum cât şi la o ţinută casual, fără a da greş.

În următorul articol vom discuta despre câteva din evenimentele la care am fost prezenţi în ultima perioadă şi ţinutele pe care le-am avut.

Până acum am pus accentul pe cele 4 piese vestimentare esenţiale: pantofii, pantalonii, cămaşa şi blazerul/sport coat-ul. Urmează ţinute cu personalitate, accesorii şi culori deosebite.
La dulce revedere!