Ne întoarcem puţin în trecut, perioadă în care domnii purtau pălării iar eleganţa era la dânsa acasă. Evident, vremurile au apus, însă noi am îmbinat câte un pic din ceea ce a fost cu ceea ce este: pălării puţin prăfuite de vreme, purtate însă într-o manieră lejeră.

Puţină istorie:


Prima imagine înfăţişând pălăria este un tablou dintr-un mormânt şi reprezintă un om care poartă o pălărie de paie.

Acum 50 de ani, pălăria era încă o piesă importantă din garderoba unui adevărat gentleman. Erau foarte puţini cei care puneau la îndoială codul vestimentar din care nu lipsea sub nicio formă pălăria.

Oricine mergea fără pălărie pe cap transmitea un mesaj clar, anume că nu este aliniat la normele sociale. Moda pălăriei s-a născut dintr-o nevoie practică, aceea de a proteja de ploaie, praf, frig etc. Faima pălăriei a început să fie ameninţată în anii ‘60 şi ‘70, când au apărut tunsori din ce în ce mai elaborate şi nonconformiste. Un gentleman adevărat, din vechea gardă, consideră că este mai bine ca pe stradă să se vadă pălăria în detrimentul părului.

Mici ponturi:

- sunt pălării construite ca să fie elegante şi pălării făcute pentru ţinute relaxate, casual. Adaptează pălăria la ţinuta ta, din punct de vedere al texturii, culorii şi sezonului;
-   a purta pălărie este considerat următorul nivel, căci, probabil ai făcut şi tu diferite experimente. Îmbrăcat decent, având o ţinută care nu ar atrage în niciun caz atenţia celor din jur, ai aruncat pe cap o pălărie. Dintr-o dată, eşti privit şi analizat de mult mai mulţi oameni;
- forma feţei şi ţinuta. Asta trebuie să ţii minte atunci când îţi alegi pălăria. Dacă nu ai mai purtat, nu te arunca la ceva foarte extravagant, ia-o uşor şi obişnuieşte-te;

 

Câteva tipuri de pălării:


1. Tricorn: Este pălăria moale, cu bor larg şi cu o formă triunghiulară.

2. Jobenul este considerat a fi pălăria cu cel mai înalt grad de formalitate şi a apărut, conform spuselor celor din domeniu, la 15 ianuarie 1797, când pălărierul John Hetherington a purtat pentru prima oară o astfel de pălărie pe stradă. Se poartă doar la ocazii speciale şi ţinute de gală.

3. Sombrero: Aţi văzut pălăriile sombrero în desene animate, în care apar mexicani nervoşi cu pistoale cât ei. Are borurile foarte largi iar forma este asemănătoare cu cea a unui degetar.

4. Fedora: O pălărie îndoită în partea de sus, ea este o piesă clasică pentru adevăraţii domni. Se mai numeşte şi snap brim.
5. Palaria
Homburg
este detronată doar de joben în ceea ce priveşte formalismul,  fiind popularizată în Europa de către Edward al VIII-lea.

6. Palaria rotunda de paie dure era cunoscută sub numele de matelot sau canotier şi era preferată de măcelari, însă după anii ‘20 şi-a început ascensiunea şi poziţionarea ca şi pălărie de vară.

7. Pălăria panama, deja celebră datorită numeroşilor actori care au purtat-o. Ecuadorul este locul din care vine această pălărie, ţesută din frunzele palmierului Panama.


Cum ne alegem pălăria?


De cele mai multe ori, se întâmplă pe nepusă masă. Ieşim la o plimbare sau la o şedinţă de cumpărături şi dânsa ne atrage atenţia. Fie datorită formei, culorii, texturii sau pur şi simplu datorită unui artificiu aruncat în construcţia sa.

În definitiv, nu e totuşi de ajuns să ne sară în ochi. Pălăria trebuie aleasă în funcţie de forma feţei şi mai ales în funcţie de garderobă şi de posibilităţile de asortare.

Iordache poartă o pălărie din paie, Alex Moise are pe cap o pălărie gambeta iar Drăgan un hibrid între pork pie, gambeta şi uşoare nuanţe de fedora.

 

Pălării frumoase și multă inspirație, domnilor.