Ştiţi deja povestea curelei. Este accesoriul care completează ţinuta, nu care ţine pantalonii pe tine. Vom arunca o privire la cureaua modernă, nu la cea utilitară sau la cele inventate pentru categorii restrânse.

Puţină istorie

Istoria curelei începe din cele mai vechi timpuri: epoca de bronz, 3300 – 1000, î. Hr. Cureaua era caracteristică bărbaţilor şi a variat de-a lungul timpului, în funcţie de moda respectivei perioade.

La jumătatea secolului al 19-lea, cureaua era folosită ca element decorativ, dar şi funcţional, în rândul ofiţerilor. Cureaua era foarte strânsă, ţinând sabia şi uniforma în poziţia dorită şi avea rol estetic, scoţând în evidenţă un fizic masculin, accentuând pieptul şi umerii.

A urmat o perioadă în care producătorii benzilor desenate mizau pe caricaturi ale diferitelor personaje care purtau curea. 1921, bărbaţii au început să poarte curea în forma actuală, an în care pantalonii aveau talia mai joasă. Înainte de 1921, cureaua avea şi rol funcţional, dar şi un rol decorativ, fiind asociată cu cei din armată.

Câteva ponturi

- alege o curea simplă, din piele. Neaparat din piele, căci va îmbătrâni frumos şi o poţi purta ani buni;
- estetic, cureaua segmentează corpul, ţine cont şi de asta;
- cureaua nu mai are de mult rolul de a ţine pantalonii pe tine. Pantalonii trebuie să-ţi fie buni în talie iar cureaua este un accesoriu care completează ţinuta, şi nu accesoriul fără de care nu poţi ieşi în lume;
- vara alege o curea din pânză, eventual împletită, care să dea un plus de prospeţime întregii ţinute;
- lasă cataramele mari în magazin. Nu mai sunt de mult o declaraţie care să te avantajeze;
- cureaua se asortează cu pantofii, din punct de vedere cromatic şi din punct de vedere al texturii;

Cum ne alegem cureaua?

Cureaua o asortăm cu pantofii şi ceasul, deci ne uitam prin garderobă înainte de a merge la cumpărături. E musai să avem cel puţin o curea neagră, una maro şi una de vară în şifonier. Modul în care este tratată pielea şi catarama fac din acea curea una casual sau una formală. Cureaua formală este mai îngustă decât cea casual şi mai netedă.
Ok, cureaua neagră este mai uşor de ales, pentru că negrul este o nonculoare şi da, negrul este negru. Atunci când însă ne alegem o curea maro, luam şi pantofii maro după noi. Neapărat punem cureaua pe noi, nu o aruncăm doar în jurul taliei. Găuri se pot da la cizmar, însă gaura din mijloc este punct de reper, plus una la stânga şi una la dreapta. Găurile care sunt la extreme denotă fie că acea curea este prea mare, fie este prea mică. Agăţăm cureaua de un umeraş, pentru că trebuie să stea dreptă, întinsă, căci în timp se va deteriora dacă o ţinem strânsă şi ghemuită.

Curele frumoase şi multă inspirație, domnilor.
La dulce revedere.