Ştii ecuaţia de gradul doi? Atunci trebuie să ştii şi cum să faci un nod la cravată, indiferent că eşti pasionat de modă sau nu, căci este în abecedarul bărbatului. În mod sigur, cravata rămâne un etalon al bărbatului stilat. Mai mult decât atât, o cravată potrivită sezonului rece, din punct de vedere al materialului din care este făcută, al nuanţelor şi al pattern-ului, denotă interes pentru propria persoană şi un aspect ferchezuit.

Istorie

Cea mai veche ilustraţie cu un om care poartă cravată:  Croaţia, anul 1622. Pronunţarea greşită, de către francezi, a cuvântului Croat a dus la termenul “cravate”. În acele timpuri, soldaţii purtau la gât simple cârpe, iar conducătorii erau văzuţi cu eşarfe şi cravate din materiale fine.

Se zvoneşte că până la bătălia de la Waterloo, din 1815, chiar şi în Anglia a fost numită cravatte, apoi s-a propagat numele de “tie”. America deţine primul “model” de cravată: aşa-numita bandană, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. În jurul anilor 1875 apar primele cravate de şcoală iar în 1920 apare cravata în forma pe care o cunoaştem astăzi cu toţii.

Ponturi care ne-au ajutat de-a lungul timpului:

- chiar dacă, prin absurd, pornim de la ideea conform căreia cravata este doar o fâşie de material care nu are un rol funcţional, ci doar estetic, ştii unde ajungem? La comunicare subliminală. La informaţii despre statutul tău social, dorinţele şi aspiraţiile cât şi tipul de personalitate. Lista poate continua, însă ideea este: da, cravata comunică;

- o cravată aleasă cu grijă te scoate din anonimat şi poţi transmite diferite mesaje, astfel încât să-ţi spui povestea mai uşor;

- foarte importantă este textura sacoului la care este purtată cravata: la un sacou din tweed, poartă o cravată din lână/cașmir, iar la un sacou business, cravată din mătase;

- nu combina o cravată din mătase cu un sacou din tweed sau un sacou business cu o cravată din caşmir;

- dacă ţi-ai propus o ţinută echilibrată şi elegantă, cravata uni este soluţia. Ţine cont însă şi de tenul tău, deoarece cravata se află în „legătură” directă cu faţa;

- vrei o ţinută mai dinamică în partea superioară? Alege o cravată cu dungi oblice, în diverse nuanţe. Cravata cu pattern transmite dinamism, prospeţime sau rafinament. Cămaşa uni, de obicei albă, este recomandată aproape tuturor cravatelor cu model, fie că vorbim despre polka dots sau despre figuri geometrice;

- optăm de obicei pentru cravate mai înguste, însă depinde de lăţimea reverelor. Este evident că la un sacou la două rânduri de nasturi, cu revere late, vom alege o cravată lată;

Ce purtăm noi?

Alex Iordache a ales o cravată groasă, din lână, în carouri. Tonurile calde produc efectul spaţial de apropiere şi mărire şi astfel accentul este pus pe întregul spectru cromatic al cravatei.

A mizat pe combinaţia cu cămaşa roz tocmai pentru a oferi un plus de culoare în partea superioară şi a echilibra balanţa care înclină către Herringbone-ul gri, static.

În majoritatea cazurilor, cravatele groase cer un nod simplu (Four-In-Hand) pentru că un Windsor creează, estetic, un efect neplăcut.

 

Alex Moise are cravata din lână, cu roşu, verde şi albastru, în carouri.

Este cea mai lată dintre cele trei cravate, iar combinaţia cromatică este dinamică şi reduce din paloarea feţei.

 

Alex Drăgan a ales o cravată maro, tricotată, cu vârful drept.

De unde provine cravata? A primit-o cadou de la Alex Iordache. Astfel de cadouri sunt destul de frecvente în grupul dappergents, mai ales că ne dorim să ne dezvoltăm şi să evoluăm împreună. Vorba aceea, “unde-s mulţi, puterea creşte”.

Cum ne alegem cravata?

În ziua de azi, cumpăram doar ce ne atrage. Asta pentru că am ajuns la un minimum de 20 de cravate fiecare, în diferite forme, nuanţe şi materiale. Amuzant este că de multe ori găsim cravate mult mai bune în magazine de tip outlet decât găsim la Zara, Bigotti sau H & M.

Cea mai bună dovadă de calitate a unei cravate trebuie simţită, nu povestită. Ce simţi atunci când atingi o cravată? Lasă-ţi simţul tactil să decidă asupra calităţii cravatei. Poţi eventual să mototoleşti puţin cravata şi să sesizezi rezultatul. Însă fă-o discret! Cusăturile unei cravate sunt un alt indiciu care atestă calitatea acesteia. Cravatele din poliester, ţepene şi fade, nu au ce să caute în garderoba ta! Ţine cont, atunci când îţi alegi cravata, şi de lătimea acesteia, să păstreze proporţiile cu lăţimea reverelor sacoului. Lungimea unei cravate este de aproximativ  140 – 150 cm, însă pentru persoanele mai înalte recomandăm o cravată mai lungă.

Este bine ca după ce ai făcut nodul, vârful cravatei să fie la 1 cm deasupra cataramei curelei.

Când alegi cravata, ia în considerare şi forma feţei tale: faţa ovală, aproape orice pattern, faţă pătrată, imprimeuri drepte şi dacă ai faţa rotunjită, orice în afară de cercuri.

Evită cravatele cu Donald Duck, cu maşinării sau avioane. Dacă totuşi optezi pentru o cravată Hermes, ignoră sfaturile de mai sus. Este singura cravată în privinţa căreia poţi face excepţie de la regulă. Detalii despre cravata Hermes în post-urile viitoare.

O piesă clasică:

În mod sigur, o cravată uni poate fi asortată uşor şi denotă stil. În funcţie de sezon, poţi opta pentru mătase sau pentru lână. Nuanţele recomandate sunt gri, bleumarin, vişiniu sau negru. Cele din lână sunt potrivite sezoanelor reci şi ţinutelor casual. Aici includem şi cravatele tricotate, ca cea a lui Alex Drăgan.

Cum poţi asorta cravata?

Cravata poate fi pata de culoare din ţinută sau poate completa ţinuta. Se termină la baza gâtului, motiv pentru care este bine să fie potrivită tenului. În cazul în care vrei să asortezi o cămaşă cu dungi verticale cu o cravată cu acelaşi model, adu-ţi aminte că dungile cravatei trebuie să fie mai late decât cele ale cămăşii. Îţi recomandăm ca nodul cravatei să fie potrivit cu gulerul cămăşii şi să acopere primul nasture şi spaţiul dintre colţurile gulerului. Ţine cont şi de proporţiile gulerului cămăşii cu sacoul şi abia la final cu nodul cravatei.

La dulce revedere!