Astăzi vom discuta despre cămaşă, un articol vestimentar care a evoluat foarte mult de-a lungul istoriei. În zilele noastre, cămaşa nu lipseşte din nicio garderobă, fie ea masculină sau feminină.

Pentru un stil cu adevărat deosebit, este necesar un minimum de cunoştinţe şi puţin tact. Întâi, familiarizează-te cu elementele de bază şi apoi poţi aduce în permanenţă îmbunătăţiri. O piesă elementară a oricărei bune ţinute vestimentare este cămaşa.

Gulerul cămăşii. Gulerul poate fi: clasic, cu nasturi (button down), deschis (spread sau cut away) sau gulerul tunică (band), pe care nu-l vedem foarte des la cămăşile din magazine.

Cu cămaşa la croitor? Aproape întotdeauna. În ceea ce priveşte aspectul final al unei cămăşi, cea mai bună idee este să o cumperi şi apoi să o modifici. În cazul în care mai sunt persoane care ne privesc ciudat pentru că ne modificăm /personalizăm majoritatea hainelor (dacă stăm să ne gândim, modificarea la croitor este tot o formă de personalizare): croitorul nu te mănâncă şi nu-ţi ia toţi banii.

Acesta îţi scurtează/strâmtează/cambrează haina, astfel încât să-ţi vină foarte bine. Preţurile sunt cuprinse între 20-70 de lei (din experienţele noastre), în funcţie de complexitate. Astfel, te asiguri că nu ratezi un model superb sau un pattern absolut incredibil, doar pentru că în magazin acea cămaşă nu are dimensiunile potrivite. Sunt şi cazuri fericite, când nu este nevoie de croitor.

Optim este să poţi purta cămaşa cu cravată şi fără, astfel încât aceasta să poată fi folosită în cât mai multe situaţii şi la cât mai multe evenimente. După ce îţi vei mări garderoba, cămăşile vor fi strict business, casual sau special pentru plajă. Până atunci, îmbină utilul cu partea funcţională.

Istorie. Privind câteva sute de ani în urmă, observăm că oamenii confecţionau diverse modele, de la cămăşile largi, fără guler, care apar în operele de artă ale marilor artişti (ie. Night Watch-Rembrandt) până la cămăşile cu guler şi manşete, comune zilelor noastre. La început, oamenii şi-au confecţionat articole vestimentare, singurele roluri ale acestora fiind de a ţine de cald şi acoperi corpul. Chiar şi la sfârşitul anilor 1870, a purta cămaşa fără nimic pe deasupra era considerat indecent. Până în secolul XX, bărbaţii purtau cămaşa ca piesă de lenjerie intimă până când aceasta a început să fie considerată piesă vestimentară de sine stătătoare. O perioadă, cămaşa a fost chiar şi dantelată, ca semn al opulenţei, bogăţiei şi distincţiei.

Câteva ponturi care ne-au ajutat de-a lungul timpului:

-în cele mai multe cazuri, cămaşa se poartă băgată în pantalon;

-cămaşa purtată fără cravată se descheie la ultimul nasture;

-măsura la gât se ia astfel: se pun două degete între guler (sau metru) şi gât, având ultimul nasture închis;

-în ultimii ani, culorile pastel au început să ocupe un loc din ce în ce mai mare în garderoba noastră şi sunt de multe ori mai potrivite decât albul. Aceste nuanţe îl fac pe purtător să arate mai bine, reducând din paloarea feţei;

-mânecile pornesc de la capătul umerilor şi nu mai jos, pentru că vor da impresia de „umeri lăsaţi”;

-mâneca unei cămăşi trebuie să aibă 2-3 cm lungime peste încheietură când mâna este întinsă şi 1-2 cm când mâna este flexată;

-purtând blazer, se recomandă ca lungimea vizibilă a manşetei unei cămăşi să fie de aproximativ 2-3 cm;

-nu se recomandă cămaşa cu mânecă scurtă, decât dacă eşti în Bora Bora, pe plajă. Cu toate că glumim, momentele în care o cămaşă cu mânecă scurtă este potrivită sunt rare;

-din punct de vedere estetic, se recomandă să se ţină cont şi de alegerea formei gulerului cămăşii în funcţie de forma feţei: faţă rotundă – guler închis (2 buttons down sau 2 button italian), faţă alungită – guler deschis (spread sau cut away);

-cămaşa se asortează cu sacoul – reverele înguste ale sacoului dictează un guler al cămăşii mai mic şi mai închis, pe când reverele late atrag după sine un guler deschis al cămăşii;

-chiar şi cravata se asortează cu gulerul cămăşii: slim pentru guler îngust şi lată pentru un guler deschis. Despre nodul cravatei în funcţie de gulerul cămăşii, în articolele viitoare.

 

Ce purtăm noi?

Alex Moise are o cămaşă clasică, lila, cu balene (întăritoarele pentru guler) detaşabile şi manşete cu nasturi.

Cămaşa lui Alex Moise a fost strâmtată şi cambrată în zona pelvisului şi a pieptului, pentru că iniţial era largă. Recomandarea noastră este să căutaţi cămăşi care au balenele detaşabile, pentru ca astfel le puteţi scoate înainte de spălare şi evitaţi astfel tocirea/distrugerea formei gulerului.

Alex Iordache are o cămaşă clasică, în dungi bleumarin şi maro pal pe fond alb. Manşetele sunt cu nasturi iar cămaşa a fost modificată la croitor, astfel încât să se potrivească înălţimii şi structurii sale un pic atipice: având 1,96 m, de obicei hainele sale au nevoie de diverse ajustări.

Din punct de vedere al asortării cromatice, cămaşa sa este foarte accesibilă tocmai datorită celor trei nuanţe, care pot fi regăsite la pantalon, la vestă sau la blazer/sport coat. Şi mai îndrăzneţ ar fi ca una dintre nuanţele de pe cămaşă să se regăsească la o bască (worker cap) sau la şosete.

Alex Drăgan poartă o cămaşă neagră, cu guler înalt, cu manşetă franţuzească rotunjită. Cămaşa nu a fost modificată la croitor, fiind un caz fericit. În poza alăturată se observă cât de importante sunt balenele la o cămaşă, mai ales atunci când nu se poartă cravată.

Din punct de vedere cromatic, negrul se poate asorta cu aproape orice. Se recomandă atenţie atunci când se poartă negru cu negru, fiecare piesă aparţinând unui set diferit. Motivul: pot exista diferenţe de nuanţă sau de pattern. Cel mai bine ar fi să păstrăm combinaţia negru-negru unitară, adică aparţinând unui singur set vestimentar.

Revenind la posibilităţile de asortare cromatică ale acestei nonculori, aproape orice este permis. În final, „nu există kitsch, ci doar atitudine şi formă de exprimare”. Alex Drăgan a asortat cămaşa sa neagră cu sport coat-ul gri şi cu nuanţa închisă de pe cotiera acestuia.

O piesă fără vârstă.

Cămăşile albe cu mânecă lungă sunt recomandate în orice garderobă, fiind obiecte vestimentare care nu se demodează. Cămaşa albă se asortează atât culorilor calde (portocaliu, roşu) cât şi celor reci (albastru, verde, violet) la evenimente formale cât şi informale.

În următorul articol, vom discuta despre pantaloni: modele, nuanţe, cromatică, strâmtare şi alte detalii.

Aşadar, să ne îmbrăcăm cu ajutorul vocii inimii!

La dulce revedere!