Acest post despre bretele a venit spontan şi natural, ca răspuns la întrebările prietenilor – băi, eu cum ţin pantalonii pe mine fără curea, dacă-mi sunt puţin largi în talie?  I-am luat de mână și am mers la atelier. Apoi le-am recomandat bretelele. Pentru că o curea segmentează corpul şi crează iluzia că ești mai mic de înălţime.

Puţină istorie

Bretelele sunt făcute din țesături și/sau bucăți din piele, pe care le porți peste umeri, nu pentru a­-ți susține pantalonii, ci pentru a colora sau integra o culoare în ținută. Deja știi că pantalonii trebuie, în primul rând, să-ți vină bine în talie.

Bretelele pot fi elastice pe toată suprafața sau doar pe anumite porțiuni.

Se pot prinde de pantaloni fie prin clips sau cleme, fie prin nasturii cusuți pe pantaloni. Îți recomandăm prima variantă, tocmai pentru că pot fi astfel purtate la mai multe ținute.

Modele similar ale bretelelor au tot fost în ultimii 350 de ani, însă 1822 pare a fi un an de referință: Albert Thurston a inventat actualul model de bretele, sau oricum, pe-aproape. Erau purtate peste tot, tocmai pentru că pantalonii din secolele 19 și începuturile secolului 20 erau largi, cu talia înaltă, iar cureaua nu era deloc o soluție bună.

Bretelele au pierdut la capitolul popularitate în timpul primului război mondial, iar o perioadă scurtă au fost văzute ca lenjerie intimă, motiv pentru care bărbații au trecut la curea.

În 1940 au reapărut pantalonii cu pense, care mergeau de minune cu bretelele, însă de atunci, acest accesoriu nu a mai dominat niciodată cureaua.

Câteva ponturi

- alege o pereche de bretele din 2, maximum 3 culori, fără imprimeu cu legume, clovni sau alte astfel de caricaturi;

- potriveşte-le în funcţie de înălţimea şi de conformaţia ta, astfel încât să arăţi că ştii să porţi bretelele cu stil;

- asta e de bun simț, dar v-o zicem totuși: la o ţinută, alege bretelele sau cureaua. Sau, nu şi;

- dacă sunt potrivite cum trebuie, nu ar trebui să-ţi cadă de pe umeri atunci când stai jos;

- poți purta bretele atât la o ținută casual, cât și la o ținută formală;

- bretele late sunt masculine, dar te fac mai sobru. Cele mai înguste îți dau un aer mai tineresc, dinamic. Depinde ce vrei să comunici;

-îți recomandăm bretelele care se închid în X. asta pentru că pantalonul este susținut din două părți și creează un efect estetic mai plăcut;

-bretele sunt astăzi din ce în ce mai puțin purtate, tocmai pentru că pare mai simplu să arunci o curea în jurul pantalonilor și gata. Așadar, cu o pereche de bretele bine alese, vei ieși din tipare și vei arăta că nu urmezi turma și că ești dispus să încerci și altceva;

Cum ne alegem bretelele?

Măsurile sunt universale, așa că aici nu avem nicio problemă. Bretelele, ca și alte accesorii, trebuie alese în funcție de garderobă: textură, culoare și forme. După ce le-ai luat, potrivește-le și ține cont că nu trebuie să-ți fie largi pe umeri, dar nici nu trebuie să te strângă foarte tare.

Ca exemplu, la un costum bleumarin și o cămașă albă, poți alege bretele roșii, vișinii, sau chiar albe.

Aaa, și încă ceva: joacă-te un pic cu clips-ul care prinde bretelele de pantaloni, pentru că unele sunt slabe și nu țin cum trebuie. Asigură-te că nu vei avea probleme la capitolul ăsta, cel puțin câteva luni bune.

Bretele frumoase și multă inspirație, domnilor.