Abordăm blazer-ul / sport coat-ul (jacheta sport) ca prim articol, deoarece acesta oferă o nota deosebită celui care îl poartă şi „este un accesoriu vestimentar care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat”. (Tom Ford)

Urmează în perioada următoare 4 articole interconectate – blazerul, cămaşa, pantalonul şi pantofii. Cele patru articole vestimentare care nu trebuie să lipsească din nicio garderobă masculină. Ele reprezintă piatra de temelie în conceperea oricărei ţinute, indiferent de anotimp sau de eveniment. De aceea, diversitatea în ceea ce priveşte materialele, dimensiunile precum şi nuanţele celor 4 haine este absolut necesară. Am încercat, pe cât posibil, să folosim doar aceste 4 articole din garderobă, fără accesorii. Dorim să pornim de la simplu şi să evoluăm împreună cu voi către ţinute complexe şi culori extravagante. Înţelegând şi aplicând conceptele de bază, putem ajunge la nivelul la care să introducem, cu stil, accesoriile în ţinute şi să ne exprimăm, astfel, prin intermediul acestora.

 

 

Istorie: Blazerul a impresionat încă de la debutul său, la începutul secolului al XIX-leaBlazer & the sport jacket.

Primul model de blazer a fost albastru, la două rânduri de nasturi. Amiralul Blazer îl comandase pentru ofiţerii de pe nava sa în anul 1837, cu ocazia unei vizite a reginei. Aceasta a fost impresionată de blazer, care s-a extins apoi, astăzi fiind întâlnit la un rând de nasturi/două rânduri de nasturi, în diferite nuanţe şi modele.


Totuşi, blazerul este diferit de jacheta sport (sport coat).

Ce face un blazer să fie blazer? Principala caracteristică sunt nasturii aurii, din bronz, albastru emailat sau argint precum şi culoarea solidă, fără niciun pattern. Toate celelalte sunt jachete sport – butonii de plastic, diferite pattern-uri şi nuanţe, cu sau fără detalii privind buzunarele sau cotierele. Urmează apoi jacheta parte de costum (suit jacket): butonii din plastic, buzunare drepte, croiala clasică. Blazerul oferă plusul de stil de care ai nevoie, fie alăturat unei perechi clasice de blugi, fie unui pantalon din tweed, raiat sau tercot.
Blazerul, sport coat-ul sau suit jacket-ul pot fi la un rând de nasturi sau la două rânduri de nasturi. Nasturii se încheie atunci când eşti în picioare şi se descheie atunci când stai jos. Ca model, la un rând de nasturi, blazerul poate avea un nasture, doi nasturi (care oferă o vizibilitate mai bună a cămăşii decât cel cu 3 nasturi): primul nasture de sus, întotdeauna închis, al doilea, opţional. Recomandăm ca sacoul cu 2 nasturi să aibă doar nasturele de sus închis. Sacoul cu trei nasturi: regula spune că nasturele de sus, uneori închis, nasturele din mijloc, întotdeauna închis, nasturele de jos, niciodată. Recomandăm ca la un sacou cu trei nasturi, primii doi de sus, închişi, întrucât dacă se încheie doar nasturele din mijloc se pot forma cute sau se umflă zona din dreptul pieptului.

În ceea ce priveşte cromatica, asortarea dimensiunilor şi a formelor hainelor, vom intra în detalii în următoarele articole, atunci când vom introduce şi accesoriile, mai multe culori precum şi forme diferite.

Ce purtăm noi? Alex Moise are un blazer la două rânduri de nasturi.

Blazerul este în dungi, gri, cu revere late şi ascuţite, fără buzunar la piept. Este o piesă vintage, nemuritoare. Totodată, faptul că este puţin mai lung decât un blazer casual, face ca acesta să fie mai formal, sobru şi poate fi piesa unei ţinute business casual.

 

Alex Iordache are un sport coat gri deschis, în carouri, fără clapă la buzunare. Este un model nou, însă cu tente clasice: culoarea, pattern-ul şi croiala. Sport coat-ul său este la un singur rând de nasturi şi poate fi purtat la ţinute casual, cu pantaloni de stofă sau blue jeans. De ce cu precadere ţinute casual sau smart casual? Pentru că este foarte cambrat şi scurt, având şi o culoare foarte deschisă.

Reverele sunt normale, raportat la dimensiunile sacoului ( reverele late şi ascuţite ar fi fost foarte nepotrivite acestui sport coat). Buzunarele fără clape accentuează tenta casual a hainei.

 

 

Alex Drăgan poartă un sport coat gri, mai închis ca nuanţă decât cel al lui Alex Iordache. Este puţin mai lung decât sport coat-ul precedent, ceea ce îl poate califica, în primă instanţă, şi la o ţinută smart business.

Buzunarele au clape iar reverele sunt puţin mai late (comparativ cu sport coat-ul precedent), însă la fel de ascuţite. Buzunarul de la piept este situat, la fel ca în cazul multor haine, în partea stângă. Sport coat-ul este la un singur rând de nasturi şi are cotiere, oferind un plus la capitolul funcţionalitate: zona coatelor fiind printre cele mai solicitate ale unui blazer/sport coat, acea întăritură te va asigura că nu vei avea surprize. Pe lângă funcţionalitate, cotierele dau şi o notă de stil.

 

Cum ne alegem blazerul/sport coat-ul?

Căutăm, în primul rând, haine cu atitudine, cu personalitate, care spun povestea noastră. De cele mai multe ori găsim blazere la magazine de genul outlet sau în perioada reducerilor. Astfel, ne asigurăm că haina pe care am cumpărat-o are un raport calitate/preţ foarte bun şi astfel evităm, pe cât posibil, să plătim valoarea adăugată mare a brandului.

Totodată, este foarte important „potenţialul” pe care îl are acea haină să „comunice” şi să arate impecabil pe noi. De obicei mergem împreună, ne sfătuim, însă ideea principală este să auzi întotdeauna o părere a unei persoane care are cunoştinţe minime despre vestimentaţie. În primă instanţă, în momentul în care vedem un blazer într-un magazin, primele întrebări pe care ni le adresăm sunt: ce îmi transmite? Ce va spune această haină despre mine? Cu ce haine din garderoba mea poate fi asortată? Când poate fi purtată (anotimp, eveniment). Cum va arăta după ce va fi modificată la croitor? Dacă trece testul întrebărilor, urmează testul preţului.

În ultimă instanţă, după ce am cumpărat blazerul sau jacheta sport, urmează vizita la croitor (pentru scurtat în lungime/scurtat mâneci/cambrat), pentru că o haină trebuie să arate ca şi cum este a celui care o poartă (şi nu a tatălui). Am încercat de-a lungul timpului mai mulţi croitori, însă astăzi lucrăm de ceva timp cu câţiva, iar rezultatele sunt foarte bune ( preţul plătit pentru calitatea şi caracteristicile dorite fiind rezonabil). Recomandarea nostră este să cereţi sfatul croitorului în primă instanţă (care este de obicei unul clasic), urmând ca pe parcurs să vă definiţi un stil propriu şi să mergeti ştiind exact ce să cereţi.

În următorul articol, vom discuta despre cămăşă – modele, nuanţe, cromatică, cambrare şi alte detalii.
Aşadar, să ne îmbrăcăm cu ajutorul vocii inimii!

La dulce revedere!